Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Χορωδία ''Πέτρος ο Γλυκύς'' Εκπομπή με το Γιώργο Σπανό

 


Βιογραφικό Σημείωμα

Του Κωνσταντίνου Γαϊτανίδη

Ιδρυτού του Συλλόγου Ιεροψαλτών

"ΠΕΤΡΟΣ Ο ΓΛΥΚΥΣ"

Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κιλκίς

     Ό Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης, γόνος πολύτεκνης οικογένειας, από τη Σεβάστεια του Πόντου, γεννήθηκε το 1940 στο "Άνω Ζερβοχώρι"  Ημαθίας. Ο πατέρας του Αλέξανδρος τον ώθησε από τα παιδικά του χρόνια στο αναλόγιο της γενέτειράς του. Το 1958 εντάχθηκε στο χορό των μαθητών του μεγάλου Δασκάλου Αθανασίου Καραμάνη, είς τον οποίο οφείλει μία Άριστη Τεχνική και την εξαίρετη, Βυζαντινή χροιά η οποία προστέθηκε στο έμφυτο καλλικέλαδο χάρισμά του. Υπηρέτησε ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ναό Α.γ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης  (1959 - 1961). Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Κομοτηνής (1962 - 1966) και Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κιλκίς, από το 1966 μέχρι και σήμερα, 55 χρόνια.

 Αφιέρωμα:

Παρουσίαση: Πρωτοψάλτης Γεώργιος Σπανός

H βυζαντινή Χορωδία του συλλόγου Ιεροψαλτών του Κιλκίς ''Πέτρος ο Γλυκύς΄΄ συστάθηκε από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Γαϊτανίδη το 1978.

Έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της Ψαλτικής Τέχνης (Σχολή εκμάθησης, συναυλίες κλπ), σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Χοράρχης της και εξαίρετος φίλος Κ. Γαϊτανίδης έχει προσφέρει ουκ ολίγα στη Βυζαντινή Τέχνη και συνεχίζει με το ίδιο κουράγιο μέχρι σήμερα. Τα θερμά μας συγχαρητήρια φίλτατε Γαϊτανίδη.



        Βυζαντινά Μελωδήματα Κωνσταντίνος Γαϊτανίδης β΄ μέρος

Αφιέρωμα:


                      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου